Нови Пазар – Бруцелоза хара у Рашкој. Једном од најопаснијих болести која се са животиња преноси на људе заражене су 74 свиње у газдинствима у овом крају, и те оболеле животиње су убијене. И ветеринаре и сточаре посебно брине то што се претходних дана број заражених свиња нагло повећао.
Ветеринари ових дана имају задатак да контролишу 21 газдинство у Рашкој области. Према подацима Министарства пољопривреде, досад је провером нераста на пет газдинстaва утврђена бруцелоза код једне животиње.
„Поступак сузбијања и искорењивања бруцелозе започет је у августу“, кажу у Министарству пољопривреде.
„Тада је прегледана 151 свиња на 62 газдинства. Готово половина животиња тада је била заражена бруцелозом и све оне су убијене.“
Према речима Витомира Видовића, професора сточарства на Пољопривредном факултету у Новом Саду, бруцелоза спада у зоонозе и преноси се на људе. Како објашњава, заражене животиње морају бити убијене, а њихово месо није за људску исхрану, јер уколико није добро термички обрађено, бруцелоза може прећи на људе. Зато су забрањени за употребу сланина, кобасице и остале прерађевине, као и млеко и сир од заражених животиња.
„То је озбиљна болест која напада мушке и женске полне органе“, каже професор Видовић.
„Због тога се и раде анализе крви код животиња на одређене болести, између осталог и на бруцелозу. То што на време није откривена болест је пропуст ветеринара. Бруцелоза се преноси са једне на другу животињу и због тога оне треба брзо да се пронађу и убију, како се не би заразили људи. Некад је тешко наћи узрочника, јер могу и дивље животиње да је донесу.“
Ветеринари најчешће посумњају на ову болест када дође до побачаја код животиња. Преко излучевина, бруцелоза се преноси на друге животиње и људе. Ова болест се не лечи, а забрањена је и вакцинација. Најчешће је имају овце, краве, козе и свиње.
Намерно ширење
У Хрватској је деведесетих година откривен случај када су двојица радника намерно донела заражену силажу на фарму за тов свиња у Вуковару. Тада је бруцелозом било заражено и потом побијено 2.500 крмача – објашњава професор сточарства Видовић.

Нема коментара:
Постави коментар